Tegneserier

Serier ja – det kan være så mangt det. Men de aller fleste tenker vel kanskje på Tv serier og serier av filmer fra nummer en til et eller annet nummer oppover. Men det finnes jo masse annet som også kommer i serier. Produsenter og fabrikanter i dag produserer jo gjerne ting i serier med enkelte forbedringer for hver ny utgave og gir sitt produkt et nytt nummer i rekken. Det første jeg tenker på i en slik sammenheng er telefoner som kommer i utgaver med små variasjoner nesten flere ganger i året. Men jeg vil skrive enda mer om Tegne serier jeg også denne gangen. Der er det så mye å velge i, og man blir ALDRI for gammel til å nyte en god tegneserie – enten det er i papirformat eller på Tv eller en data skjerm!

God gammel kjenning

Litt usikker på hvordan det er i dag med de som er litt yngre og som ofte er aldersgruppen for å lese tegneserier. Men en av de som jeg personlig leste en del av når jeg var «noen» år yngre var Stomperud. Han er jo og har jo alltid vært bare helt utrolig! For de som ikke kjenner ham så blir han som oftest tiltalt som nr. 91 Stomperud eller bare Stomperud. Hans fulle navn er August Stomperud og han kommer fra Sørum.

nr. 91 Stomperud

Jeg har lest tegneserier hele året rundt i min ungdom, men det var alltid noe spesielt når pappa tok frem heftene han hadde kjøpt i forbindelse med julehøytiden. Da satt både unge og gamle med nesen dypt nede i disse heftene og leste i flere timer! Men det var vel kanskje litt av meningen for å få oss unge til å tenke på noe annet enn pakker og selv høytiden – det var jo mye spenning i disse dagene hvert eneste år. Litt mer om selve Stomperud og de andre som var med i denne serien. Stomperud kom til Norge i 1937 og er dermed den eldste tegneserien som fortsatt «lever». Stomperud er opprinnelig svensk hvor han heter 91:an Karlsson. Der hadde han vært utgitt som tegneserie i fem år før Norsk ukeblad tok han inn til seg.

Personene i handlingen

Personene i handlingen

All handling skjer i det militære livet. Stomperud er ganske naiv av natur og han havner bort i de utroligste situasjoner. Og når hans venn og kamerat og til tider uvenn nr. 87 kommer inn i bildet, ja da kan det skje mye rart. Og når det i tillegg kommer de forskjellige offiserene, ja da blir det «liv» både i og utenfor leieren. De forskjellige offiserene som er mest involverte sammen med hovedpersonen er jo da en «Sjanten» som stadig er i konflikt med Stomperud og flere, så er det Majoren, en Løytnant som ikke har all kontroll kan man vel si og Obersten som til stadighet skal teste ut sine nye oppfinnelser blant annet. Og jeg må jo ikke glemme Kapteinen som også Stomperuds kjæreste Petra jobber for. Alle disse personene er stort sett hentet fra den svenske versjonen og kun fornorsket