Raptus 2013, dag 3 – og oppsummering av helga

Sundag er som vanleg siste dag på Raptus. Det er òg tradisjonelt ein dag det skjer usedvanleg lite på festivalen, men noko var det jo.

Heilt til slutt i innlegget kjem eg òg til å forsøke å oppsummere litt av det eg tenkjer om festivalen totalt sett.

Fire gjestar til prisen av ein

Eg gjekk glipp av gårsdagens «Kvinnestemmer om serier», og bestemte meg difor for at det var noko eg måtte prioritere i dag – og det er eg svært glad for at eg gjorde. Ikkje berre fordi det var ein interessant diskusjon som faktisk handla om det som er denne festivalens tema, men eg likte òg heile konseptet med at eg i løpet av ein programpost fekk høyra på fire ulike serieskaparar og gjera meg opp ei slags meining om dei. Dei fire kvinnene var forresten Emily Carroll, Isabel Greenberg, Ingebjørg Jensen og Gail Simone.

Om ein skulle ha gjort noko annleis og eg føler for å småpirke, ser eg for meg at denne diskusjonen ville ha gjort seg fantastisk heilt i starten av festivalen, når vi akkurat hadde kome og alle desse menneska var folk vi visste relativt lite om (her innrømmer eg at eg ikkje eigentleg har lest programmet så nøye – eg burde skamme meg). Då hadde det til dømes vore mogleg for folk som kom til festivalen for å oppleve Gail Simone kunnet få med seg tre andre kvinner i same panel, og tenkja «Jøss, Isabel Greenberg jobbar med indiecomics, det er jo litt kult, kanskje eg burde gå på programposten hennes».

Men eg legg ikkje skjul på at det er pirk. Eg synest at denne paneldiskusjonen var heilt fantastisk, og hadde eg kunnet endre kva eg gjorde på laurdagen hadde eg definitivt ønskja å ha med meg den programposten òg.

Nærum på nye eventyr

Eg kan kort nemne at eg vurderte å gå på programposten til Paul Gravett og Mike Collins om britiske teikneseriar, men eg turde ikkje. Eg hadde nemlig veldig lyst til å kome meg på programposten til Knut Nærum, og eg var livredd for å oppleve det same som i går – at alle saman etter programposten skulle bli sendt ned i første etasje og at eg derfrå ikkje fekk lov til å kome opp igjen.

Når det gjeld sjølve programposten til Knut Nærum, var Nærum i toppform og det var ein svært underhaldande programpost som eg på ingen måte angrar på at eg gjekk på, men eg synest at Raptus burde ha gjort ein langt betre jobb med å opplyse i programmet om at dette var ein programpost som hadde absolutt ingenting med teikneseriar å gjera.

Knut Nærum og fire andre kjem ut med Jo Nesbø-parodiboka Busemannen i løpet av oktober, og ettersom eg merkeleg nok ikkje hadde fått med meg dette enno var det ei stor glede å høyra Nærum både snakke om boka, lese høgt frå boka, og fortelja korleis Madonnagåten blei til. God underhaldning, og boka skal definitivt lesast, men eg skal innrømme at eg blei litt skuffa då Nærum innleia med å opplyse om at dei av oss som hadde lest Raptus-programmet sannsynlegvis hadde blitt lurt, fordi programposten hadde ingenting med teikneseriar å gjera. Heldigvis ikkje skuffa nok til å reise meg og gå.

Den tøffaste superhelten heiter Gail Simone

Eg skal ærleg innrømme det: Gail Simone er ein serieskapar eg har nedprioritert på denne festivalen fordi eg ikkje har forstått kor svært det eigentleg var at ho var her. Eg har lest «superheltar» og difor vald å prioritere dei smalare serieskaparane med bitte små salar dei ikkje klarte å fylle (og forfattarworkshopen, som eg absolutt burde ha vore på, tipper eg at har vore fullbooka sidan 2008). Men etter å ha lest ein del tweets av og om Gail Simone før dag tre, og dessutan fått med meg dagens «Kvinnestemmer om serier», der Simone var i panelet, skjønte eg at eg berre var pukka nøydt til å ha med meg ein av programpostane hennes ettersom eg framleis hadde sjansen. Så då Knut Nærum var ferdig med å snakke, dukka eg bak ein stol for å unngå å bli kasta ut, og sette meg til rette for å få med meg «Kvinnehelter».

Tittelen speler kanskje på Wonder Woman, Batgirl, Red Sonja, Birds of Prey og dei andre figurane Gail Simone har jobba med, men den største helten er utan tvil Simone sjølv. Eg har ingenting anna enn respekt for det ho har klart å gjera i DC, og eg rettar ein stor takk til Raptus for å ha invitert dette fantastiske mennesket til Noreg.

Kudos går òg til Simones ektefelle Scott (som eg ikkje aner om eg har stava rett, men kor mange måtar finst det eigentleg å stave «Scott» på?), som på tre minutts varsel steppa inn som intervjuar då den opphavlege intervjuaren måtte steppe ut på grunn av blindtarmbetennelse.

Kort oppsummert: Eg hadde aldri trudd at eg skulle oppleve ein programpost på ein norsk teikneseriefestival som kunne få meg til å tenkja «Hmm, eg må nesten sjå om eg får lest meg opp litt på Black Canary».

… og så var det to timer erotikk som eg bestemte meg for å droppe, og så var festivalen ferdig og alle gjekk på fest (bortsett frå dei av oss som ikkje var inviterte).

The last stand

Eg synest framleis at det er ei absurd kjensle å vera på Raptus utan å ha ein stand, så det må eg nok gjera noko med til neste år. Men eg snakka med fleire av dei som hadde hatt stands, og det verka som om det var eit godt år for dei. Bård «Dadaph Serraph» Lilleøien kunne fortelja at det var hans beste Raptus-sundag nokonsinne. Fekk òg med meg at det var stor ekstase på Überpress-standen då dei oppdaga at dei berre trengte eitt sal til for å ha solgt hundre album i helga (håper dei klarte det). No skal det sjølvsagt seiast at Überpress generelt er ein dritkul gjeng som får til det aller meste, men hundre album på ei helg står det likevel respekt av.

Sjølv om eg opplevde årets festival som eit bra år å ha stand på, merka eg som besøkande likevel at eg følte at det var ein del som mangla. Det var frykteleg få stands i år, fordi festivalen ikkje hadde plass til fleire og difor hadde stengt for påmelding relativt tidleg. Ein annan ting som skuffa meg, som ikkje var Raptus’ skuld, var at breidda i påmeldte stands kunne ha vore klart betre. Eg nemnte det sannsynlegvis i bloggen på fredag, men eg synest det er litt merkeleg når det største forlaget som har stand på Noregs eldste og etter heile Vestlandets meining beste teikneseriefestival er Überpress. Egmont hadde programpostar på laurdag, men ingen stand, og Schibsted, No Comprendo og Jippi såg eg ikkje i det heile tatt.

Men det er altså ikkje Raptus’ skuld. Eg synest at Raptus gjorde ein god jobb med stands i år, og eg synest som sagt at det var ein genistrek å streame alt som skjedde i auditoriet inn i standrommet. Eg skulle berre ønskje at det hadde vore litt fleire stands.

Bergen offentlege karneval

Eg hugsar at eg på eitt tidspunkt i løpet av helga spøkefullt sa at «Raptus er jo berre bruktbutikkar og cosplay. Dersom Seriebutikken i Sarpsborg eitt år hadde vald å arrangere eit karneval i februar, hadde det ikkje kome nokon på Raptus det året». Det er sjølvsagt ei overdriving, men eg synest at det byrjar å bli svært dominerande kor stor kvotient av menneska eg såg på festivalen som hadde kostymer. Det er sjølvsagt ikkje eit problem, og for Raptus er det sjølvsagt hyggeleg å ha så mange menneske på festivalen som mogleg, men eg sliter framleis med å sjå kva det eigentleg har på ein teikneseriefestival å gjera.

Då vi var ute og spiste etter at laurdagens Raptus var over, kom Bård Lilleøien med ein veldig god kommentar som eg berre måtte spørja han om eg kunne få gjengi i Seriebloggen, lettare parafrasert fordi eg har teflonhjerne:

«Korleis ville det ha vore dersom dei faktisk hadde premiert dei som kom i kostymer som hadde kostymer som hadde noko med teikneseriar å gjera? Så kunne ein hatt ein superhelt-klasse, ein fransk-belgisk klasse, ein klasse for norske seriar… Eller ‘Kle deg ut som ein Pondus-figur’ der hovudpremien er ei originalstripe eller å få møte Frode Øverli.»

Det er ei utfordring eg med glede vidareformidlar til Raptus-leiinga. Det er kanskje berre psykologisk, men eg trur at det er veldig mange av oss som kjem til Raptus for å møte andre teikneseriefans, og så kjem vi nesten ikkje fram i gangane (og andre kjem seg ikkje fram til standane våre) fordi dei er fulle av folk som ikkje berre har så forseggjorte kostymer at dei tar veldig mykje plass og difor er vanskelege å manøvrere seg rundt, men som òg verkar heilt uinteresserte i teikneseriar. For å kome med enno ei personleg anekdote: Sist eg var på Raptus med stand, i 2011, hadde eg kjøpt inn ei stor skål med smågodt som vi hadde ståande på standen for å lokke inn kundar. Seinare same dag skulle det vera eit svært cosplayarrangement i standrommet (eg er utruleg glad for at det iallfall ikkje blei gjenteke), og då var det heilt umogleg for nokon som helst både å kome fram til standen vår og å snakke med oss. Og cosplayarane forsynte seg svært grovt av godteriet. Fleire gonger prøvde eg å spørja dei om dei kunne vera interesserte i å kjøpe teikneseriar, og kvar gong var svaret det same: «Eg har ikkje pengar.»

Anten vi liker det eller ikkje, verkar det som om cosplay byrjar å bli ein av dei største og viktigaste delane av Raptus, og eg skjøner at det ikkje er noko Raptus akkurat drøymar om å slutte med. Så vurder dette kompromisset: Teikneseriecosplay, der ein belønnar å faktisk la seg inspirere av teikneseriefigurar når ein syr kostymet sitt (og aller helst på ein måte som gjer at ein ikkje berre får obskure mangafigurar). Om eg ser ein cosplayar spasere gjennom rommet, og denne forestillar noko eg faktisk har eit forhold til, er sjansen større for at oppfattar dette mennesket som ein likesinna teikneserieentusiast, sjølv om det er eit menneske som har vald å bruke pengane sine på å sy eit fantastisk kostyme i staden for å kjøpe teikneseriar på Raptus.

Eg innser som sagt at mykje av dette er psykologisk. Men psykologien er viktig. For å seie det sånn: På årets festival var det ei utruleg fantastisk kjensle å kaste blikket over ei gigantisk folkemengde av hundar og ulvar og animefigurar og nintendofigurar… og plutseleg få auge på ein Sprint.

Og så var det lokalet, då …

Eg skreiv mykje negativt om lokalene i går, og dei same gjeld i dag. Eg synest at Litteraturhuset i Bergen er alt for lite for å kunne fungere som lokale for Raptusfestivalen, og med mindre Raptus har som eit konkret mål å jobbe for å få enno dårlegare gjestar sånn at dei får langt færre besøkande, håper eg at dei er på plass i eit nytt lokale neste år.

Eg har høyrd mange seie at det nok er på grunn av lokalet at Raptus hadde moglegheit til å tilby gratis inngong i år, og det kan godt hende. Men igjen spør eg: Kven er målgruppa for Raptus? Er det tilfeldig forbipasserande bergensarar, eller ønskjer dei å trekke til seg teikneserieentusiastar frå heile Noreg? For dei av oss som bruker firesifra beløp på å kome oss til Raptus, spelar det svært lita rolle at festivalen er gratis så lenge konsekvensen av det er at vi ikkje får lov til å kome inn på grunn av brannforskriftene.

Og når lokala blir stengt av for alle nye besøkande kvar gong Arild Midthun har ein programpost, kva hadde skjedd om festivalen hadde hatt enno større gjestar, som Frode Øverli, Lise Myhre, eller gud forby, Don Rosa?

Oppsummering av helga

Dette har vore ein svært bra Raptusfestival med eit heilt fantastisk program. For meg som normalt har pleidd å sitja på stand heile helga, var det ei svært positiv overrasking når eg først fekk moglegheit til å gå på programpostane at så godt som alle programpostane eg var på var ubeskriveleg fantastiske. Dei fleste av programpostane var òg ting som eg som serieskapar fekk veldig mykje inspirasjon av: Jøss, dette creative commons-prosjektet eg prøve å få blitt ein del av! Wow, er det sånn ho jobbar, det må eg jo kunne la meg inspirere av. Hmm, stilig at kvinnelege figurar faktisk har blitt såpass mykje meir framtredande i DC, er det nok eg kan klare å snike inn i Disney-seriane mine på ein eller annan måte?

Den einaste negative kommentaren eg har til helga, er eigentleg at eg ikkje likte lokalene. Men eg er allereie heilt overtydd om at eg kjem til å kome på Raptus 2014 om det ikkje kjem noko gigantisk i vegen. Og byttar dei lokale, kjem eg til og med til å kome til Raptus 2014 med eit smil rundt munnen.

Så får berre tida vise om eg våger å cosplaye Arild Wærness i Øystein Rundes strek, då.

197 tanker om “Raptus 2013, dag 3 – og oppsummering av helga

 1. Tilbaketråkk: Dadaph på vei hjem fra TO festivaler! | Dadaph Håndverk og hærverk

 2. Tilbaketråkk: Velkommen til Kollektivet.no - Quo Vadis? Raptus, selvsagt!

 3. Obdormio

  Eg hadde litt for travel helg til å vere på mykje av Raptus i år, men eg fekk med meg ein programpost, og den var lik nok ting frå tidlegare år til at eg føler meg komfortabel med å seie dette: Eg skulle ønske dei droppa intervjuformatet for programpostane. Det kan sikker fungere av og til, men dei fleste gongane eg har sett det i bruk er det berre kleint. Denne gongen vart det ekstra tydeleg ettersom Arild Wærness før sjølve programposten byrja gjorde eit poeng ut av å fortelje oss som var der kor flink Gail Simone var til å snakke for seg og kor mykje ho hadde å seie om emnet – men så var jo sjølve intervjuet styrt av han, der ho støtt måtte reagere og følgje sporet. Det hadde vore mykje betre om ho berre hadde fått snakke på eiga hand. Wærness er sikkert ein flink organisator, men han er ikkje nokon scenekunstnar.

  Om det ikkje går an å gi ein gjest ordet fritt åleine hadde ein paneldebatt vore ei betre løysing enn intervjumodellen, trur no eg.

 4. Tilbaketråkk: Raptusrapport 2013 | Olaf Moriarty Solstrand

 5. midtown atlanta apartments

  Hiya! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My web site looks weird when viewing from my iphone 4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem.
  If you have any suggestions, please share. Appreciate it!

  Here is my page :: midtown atlanta apartments

 6. Webster

  Awesome things here. I am very satisfied to see your article.

  Thank you so much and I am taking a look ahead to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

  Here is my web blog … Webster

 7. Plumbing Installation

  Since the problem is not properly solved it leads to major problems in the
  future. Benefits of water filtration systems Houston – gain timely
  help from specialists While considering the task of plumbing related to water filtration systems Katy, the best advice for you is to approach only a well-informed company
  that is capable of offering you top-notch and highly satisfactory results every time
  along with full value for your investments: a.

  Trained and licensed technicians can handle the worst type of situation and
  can control panels and can easily identify a vast variety of sewer problems.

 8. Christina

  Hello I am so delighted I found your blog, I really found you by mistake, while I was looking on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like
  to say cheers for a marvelous post and a all round enjoyable
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it
  and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do
  keep up the superb b.

  My homepage – Tucson AZ 24 Hour plumber, Christina,

 9. A2Z Health

  Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup.
  Do you have any solutions to prevent hackers?

  my website A2Z Health

 10. Meredith

  That is really interesting, You’re an excessively skilled blogger.
  I’ve joined your feed and stay up for seeking extra of your
  excellent post. Also, I have shared your website in my social networks

  My weblog … Best Massage Therapy School (Meredith)

 11. latest iphone rpg games

  Great beat ! I wish to apprentice at the same time as you amend
  your web site, how can i subscribe for a blog site?

  The account aided me a appropriate deal. I have been a little bit acquainted of this your broadcast
  provided vibrant clear idea

 12. Lashawn

  They’re not doing it themselves, they’re going to the Russians to do the same thing.
  Then he added a ton of third-and-mediums and third-and-longs.
  Some Asians prefer the long tedious hours playing Mahjong while others gamble
  heavily on Toto or more popularly known as Lotto in Europe.

 13. Smithf7

  Outstanding post, you have pointed out some fantastic points, I as well think this is a very great website. fagggbbgceegdbde

 14. KinaMHadcock

  Nice post. I used to be checking constantly this website and I am just impressed!
  Extremely helpful information specially the final part
  :) I take care of such info much. I was seeking this certain information for a very long
  time. Thanks and best of luck.

  Feel free to visit my homepage … KinaMHadcock

 15. Jim

  I am sure this post has touched all the internet visitors, its really really pleasant post
  on building up new weblog.

  My webpage: Jim

 16. HueyFSarault

  Right here is the perfect blog for anybody who really wants to understand this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with you (not that
  I personally will need to

 17. shuhong168.com

  I feel this is among the such a lot vital info for me. And i’m satisfied studying
  your article. But should remark on few basic things, The site taste is wonderful, the articles is in reality excellent :
  D. Excellent task, cheers

 18. DaneGLazares

  Things i will not understood is if in all honesty how you’re now not actually a lot more neatly-appreciated
  than you might be today. You’re so intelligent.
  You realize thus considerably when it comes to this matter, made
  me for my part consider it from so many varied angles.

  Its like individuals aren’t interested until it is something
  to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding.
  Always handle it!

  my page DaneGLazares

 19. MarianHTagle

  Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through a few of the post I realized it’s unfamiliar with me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

  my web site MarianHTagle

 20. we-Vibe.com Get app

  I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like
  this one these days.

  Here is my web page :: we-Vibe.com Get app

 21. JacindaDHoly

  This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks!

  My web blog: JacindaDHoly

 22. Jona

  Hi! I’ve been following your weblog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Austin Texas!
  Just wanted to say keep up the great job!

  Feel free to visit my web-site – Jona

 23. steak and eggs diet muscle

  Its like you read my mind! You appear to know a
  lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with a few pics to drive the message home a
  bit, but other than that, this is great blog. A
  great read. I will definitely be back.

 24. lenceria sexy Victoria Secret

  My wife and i ended up being so excited that Emmanuel could conclude his analysis out of the precious recommendations he got out of
  the site. It is now and again perplexing to just choose to be giving
  away tactics some people could have been trying to sell.
  And we all figure out we have got you to give thanks to for that.
  The most important explanations you’ve made, the simple blog navigation,
  the relationships you can aid to foster – it’s got most extraordinary, and it’s
  really leading our son and our family reckon that the subject matter is satisfying,
  and that’s rather mandatory. Thank you for everything!

  my blog post :: lenceria sexy Victoria Secret

 25. linksaya.biz

  I’m really enjoying the design and layout of your website.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant
  for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer
  to create your theme? Fantastic work!

 26. Jason

  I will right away take hold of your rss as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly permit me understand so that I could subscribe.

  Thanks.

  Also visit my blog post – Jason

 27. Kory

  Restoring hormonal function using Rejuvchip Forrt Lauderdale Testosterone pellet therapy is a sace and powerful waay too turn aging.

  Also visit my web page; anti aing supplementts for men (Kory)

 28. Sal

  Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I am waiting for your next write ups thank you once
  again.

 29. JennaSSavela

  Hi! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog
  post or vice-versa? My website covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit
  from each other. If you’re interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Awesome blog by the
  way!

  Review my page JennaSSavela

 30. http://guosechina.com

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our
  community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve
  done a formidable task and our whole neighborhood might
  be thankful to you.

 31. Tanesha

  Hello there! This is my first comment here so I just
  wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Many thanks!

 32. http://www.sejemskisotori.com/

  With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation?
  My blog has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but
  it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any ways to help stop content from being ripped off?

  I’d really appreciate it.

 33. http://www.youdeylcw88.com/

  Woah! I’m really loving the template/theme of this site.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that
  «perfect balance» between superb usability and appearance.
  I must say that you’ve done a superb job with this.
  In addition, the blog loads super quick for me on Opera.
  Superb Blog!

 34. http://www.aixxb.com/

  Hi! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
  several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to protect against hackers?

 35. http://www.imuguatang.com/

  Appreciating the commitment you put into your site and in depth information you offer.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same unwanted rehashed material. Wonderful read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my
  Google account.

 36. http://www.qm2016.com/

  Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too wonderful.
  I actually like what you have acquired here,
  really like what you are saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it smart.
  I cant wait to read much more from you. This is really a great website.

 37. tinyurl.com

  Magnificent site. Plenty of useful info here. I’m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious.

  And certainly, thank you to your sweat!

 38. http://www.proutube.com/

  Hiya very cool web site!! Guy .. Beautiful ..
  Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also?
  I’m satisfied to find so many useful information right here in the submit, we’d like
  work out more techniques on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 39. http://www.sanarta.com/

  This is very fascinating, You are an overly professional blogger.
  I have joined your rss feed and look ahead to in quest of
  more of your excellent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks

 40. http://www.bztqdg.com/

  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely
  well written article. I will make sure to bookmark it and
  come back to read more of your useful info. Thanks for the post.
  I’ll certainly return.

 41. http://www.sem300.com/

  Hi there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out.

  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Outstanding blog and brilliant design.

 42. http://www.shijiup.com/

  What i don’t realize is actually how you’re no longer actually
  a lot more neatly-favored than you may be now.
  You’re so intelligent. You realize therefore significantly
  in relation to this subject, made me in my view believe
  it from so many various angles. Its like men and women aren’t involved except
  it’s something to do with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding.
  All the time handle it up!

 43. http://www.ywxsmr0077.com/

  My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  WordPress on a variety of websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 44. http://www.lttfun78.com/

  Just want to say your article is as surprising. The clarity in your
  post is simply cool and i could assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with
  forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 45. http://www.brain01.com/

  Having read this I believed it was extremely enlightening.
  I appreciate you taking the time and energy to put this content together.

  I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worthwhile!

 46. http://www.jshscfl.com/

  Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard
  work due to no backup. Do you have any methods to stop hackers?

 47. http://www.migzgallery.com/

  Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year
  old daughter and said «You can hear the ocean if you put this to your ear.» She put the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 48. http://www.natranethiopiatours.com/

  Hi there! This post couldn’t be written much better! Going
  through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I most certainly will forward
  this information to him. Fairly certain he’ll have a good read.
  Many thanks for sharing!

 49. http://www.cisomaha.com/

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an nervousness over
  that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 50. http://www.wprole.com/

  I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog
  posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site.
  Reading this information So i’m happy to exhibit that I have an incredibly just right uncanny
  feeling I discovered exactly what I needed. I so much for sure will make certain to do not
  omit this web site and provides it a glance on a constant basis.

 51. Frieda

  Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would
  really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme.
  With thanks

 52. http://www.studyrg.com/

  Please let me know if you’re looking for a article author for your
  weblog. You have some really good articles and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link
  back to mine. Please blast me an email if interested.

  Kudos!

 53. http://www.hanamidelivery.com/

  Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely
  long) so I guess I’ll just sum it up what
  I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still
  new to the whole thing. Do you have any helpful hints for first-time blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 54. http://www.qqqcao.com/

  Please let me know if you’re looking for a writer for
  your site. You have some really good articles and I feel I would be a good
  asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to
  write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an email if interested. Kudos!

 55. http://www.long8guojigov.com/

  Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely excellent.

  I actually like what you’ve acquired here, really like what you are
  stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it
  smart. I cant wait to read far more from you. This is actually a terrific site.

 56. http://www.ls-012.com/

  Heya are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get
  started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your
  own blog? Any help would be really appreciated!

 57. http://www.027sanyi.com/

  Howdy! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring
  a blog article or vice-versa? My website covers a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way! http://www.027sanyi.com/

 58. http://www.michaelonsecurity.com/

  Great post. I was checking constantly this weblog and I am inspired!
  Extremely useful info specially the ultimate section :)
  I maintain such information a lot. I was seeking this certain information for a very long time.

  Thank you and good luck.

 59. http://hopaco.com.vn/

  Just desire to say your article is as astonishing.
  The clarity in your post is simply great and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 60. http://www.trycookingthai.com/

  Hi there this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if
  you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 61. http://www.shopopfr.com/

  Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get
  my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  success. If you know of any please share. Cheers!

 62. http://www.kia-wxzx.com

  I used to be recommended this web site by my cousin.
  I am not certain whether this submit is written by means of him as nobody
  else understand such distinctive approximately my trouble.
  You are amazing! Thank you!

 63. http://www.aqar-sharkyah.com/

  I just like the valuable info you supply on your
  articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at again right here
  regularly. I’m moderately certain I’ll be informed lots of new stuff proper right here!
  Good luck for the next!

 64. cialis cena

  The FDA has actually not accepted viagra apteka as a therapy for sex-related disorder in women, although a raising number of
  studies have actually located that it could increase libido and sexual arousal in some ladies.

 65. http://www.moliui.com

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this brilliant blog!

  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to new updates and will talk about
  this blog with my Facebook group. Chat soon!

 66. http://www.pie-valgo.com

  We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site offered us with useful info to work on. You’ve done a formidable activity and our
  whole neighborhood will likely be thankful to you.

 67. http://www.straypussies.com/

  An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been conducting a
  little homework on this. And he actually ordered me breakfast because
  I discovered it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss
  this subject here on your web page.

 68. http://www.hqlesbians.com

  I’m now not sure where you’re getting your info, but great topic.

  I needs to spend some time studying more or figuring out more.
  Thank you for fantastic information I used to
  be looking for this info for my mission.

 69. http://www.msm88gov.com/

  Hey fantastic blog! Does running a blog such as this take a great deal
  of work? I have absolutely no knowledge of computer programming however I was hoping to start my own blog soon.
  Anyway, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share.
  I know this is off topic nevertheless I just had to ask.
  Cheers!

 70. http://www.cqkwy.com

  of course like your web-site but you have to check the spelling
  on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform
  the reality nevertheless I’ll certainly come back again.

 71. http://www.fs5radius3.com

  certainly like your web-site but you have to take a look at the spelling on several of
  your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very
  bothersome to tell the truth nevertheless I’ll definitely come back again.

 72. http://www.wyule.com/

  Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you provide.
  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the
  same out of date rehashed information. Wonderful read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 73. http://www.gz1y.com/

  Hi! I’ve been reading your web site for a long time now and finally got the bravery to go ahead
  and give you a shout out from Humble Tx! Just wanted to say keep up the great work!

 74. http://www.kadrodiyarbakir.com

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this superb blog!

  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will share this website
  with my Facebook group. Talk soon!

 75. http://www.34thcorpksflll.com/

  I really love your website.. Great colors & theme.
  Did you make this site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my
  own personal site and would love to know where you got this from or just
  what the theme is named. Thank you!

 76. http://www.tlc88gfwz.com/

  Very good blog you have here but I was curious if you knew of any forums that cover the same topics talked about
  here? I’d really love to be a part of community where I can get responses
  from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!

 77. http://www.probeproductionsinc.com/.com/

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The
  sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an edginess over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably come further
  formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you
  shield this hike.

 78. Diet that works

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend
  who has been doing a little homework on this. And he actually bought me
  breakfast because I found it for him… lol.
  So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending time to talk about this topic here on your site.

Det er stengt for kommentarer.